Svampinfektioner i underlivet

—- Översikt av behandlingar mot svampinfektion & slidkatarr —-


Gyno Daktarin

Diflucan

Yes intimtvål
Huvudsubstans: Mikonazol Fluconazole Lactobacillus
Tillverkande bolag: Janssen Pfizer Ds labs
Applicering: Gel Tab Gel
Svampinfektion i underliv: Ja Ja Ja
Motverkar flytningar: Ja Ja Ja
Bakteriella slidinfektioner: Nej Nej Ja
Svampinfektion hos män: Nej Ja Nej
Formulering: Gel 1 tab Tvål/gel
Minskar smittorisk: Ja Ja Ja
Behandlingstid (ca): 1-2 v. 1-2 dgr Förebygger
Metod för behandling: Vaginal Oral Vaginal/topikal
Pris från / förp: 78g tub/457 kr 1 tablett/445 kr 150 ml/149 kr
Länk nätapotek:

Sammafattning av läkemedel mot svamp i underlivet och flytningar/klåda m.m:
Gyno daktarin – Diflucan – Nirena

Gyno daktarin är en behandling mot underlivsbesvär som kräver lite mer av patienten. Dvs att du som kvinna ska applicera Daktar gel inuti slidan dagligen med medföljande hjälpmedel under ca 1-2 veckor. Fördelen med Daktar är att den behandlar dina problem grundligt, lokalt och under en längre tid. Daktar är ett läkemedel som du ska välja om du provat Diflucan utan effekt eller om du har mer omfattande problem med kroniska svampinfektioner i underlivet. Daktar och Diflucan kan tas i kombination för mer krävande svampbesvär som en slags kombinationsbehandling.

Diflucan har unika egenskaper såtillvida att man tar läkemedlet en gång vid ett enda tillfälle i en dos (oftast 150 mg). Denna enda behandling är ofta tillräcklig för att slå ut svampinfektionen och göra dig frisk från flytningar, sveda och andra symtom från svampinfektioner. Diflucan har full effekt på såväl kvinnor som män och är tänkt som ett enkelt och effektivt alternativ till andra läkemedel och behandlingar. Redan efter 24 timmar bör du märka resultat och efter 2-4 dygn kan du vara helt symtomfrisk. Inte sällan är svampinfektioner i underlivet ofta lätt återkommande, därför rekommenderar ofta läkaren att du har en andra dos Diflucan redo för att följa upp behandlingen och bli helt frist. Ett utmäkt val för dig som inte ofta lider av svampinfektioner och vill ha en säker och enkel behandling!

Yes intimtvål är inte ett läkemedel utan en slags tvål särskilt framtagen för att förebygga svamp i underliv och se till att dina slemhinnor behåller sitt rätta p-h värde. Tvålen ger en fräsch naturlig doft och är utmärkt för att minska obehagliga dofter. Yes intimtvål fyller sin funktion, dock utan egenskaper som direkt botar svampinfektioner. Ett val för dig som vill vara försiktig med slemhinnor och förebygga mot svampproblem och starka dofter.

Svamp i underlivet kan drabba män och kvinnor, men är betydligt vanligare hos kvinnor. Runt 75% av alla kvinnor kommer någon gång i livet få en svampinfektion. Upp till 5% kommer att drabbas mer än en gång. Det som orsakar en svampinfektion i underlivet är när någon av de jästsvampar som finns naturligt i underlivet blir för många och börjar orsaka problem som att infektera hud eller slemhinnor. Den svamp som i de flesta fall ger upphov till svampinfektioner kallas för candida albicans. Svamp i underlivet är en ofarlig sjukdom som i de flesta fall läker av sig själv. Sjukdomen orsakar ofta obehag och besvär för de som drabbas.

Symtom för män och kvinnor
Vanliga symtom för kvinnor:

 • Sveda eller klåda kring slidan samt den omgivande huden
 • Flytningar kan ändra utseende. De blir ofta vitaktiga och gryniga.
 • Doften förändras normalt inte
 • Huden i området kring slidan är ofta röd och irriterad
 • Svullna slemhinnor i underlivet
 • Smärta vid samlag och det svider när man kissar

Vanliga symtom för män:

 • Rodnad hy eller röda prickar på penis
 • Kliande utslag med lätt rodnad på innanlår eller pung
 • Drabbade områden känns ömma och känsliga
 • Klåda
 • En illaluktande vitaktig vätska kan samlas innanför förhud
 • Smärta vid urinering

primary syphilis infection male genitals

Om det är första gången man upplever någon av dessa symtom eller känner sig osäker är det bra att kontakta läkare för att få en korrekt diagnos och förslag till behandling. En del av symtomen, speciellt symtomen för kvinnor kan likna tecken som andra infektioner eller sjukdomar ger upphov till och kräver annan typ av behandling.

Riskfaktorer
Det finns en ökad risk för att drabbas av svampinfektioner när man har nedsatt immunförsvar. För kvinnor kan även förändringar i slidans bakterieflora öka sårbarheten för svampangrepp. Diabetiker har en något högre risk att drabbas. Under graviditet får kvinnor oftare svampinfektioner, samt att det är vanligare att de drabbas mer än en gång. När en kvinnas hormonbalans förändras på naturligt väg eller genom externa faktorer som läkemedel kan detta öka sårbarheten för svampinfektioner.

Svampinfektioner kan vara sexuellt överförbara i viss utsträckning. Män kan inte överföra infektioner orsakade av svamp till kvinnor, men kvinnor kan överföra dem till män.

Förebyggande åtgärder
Om man vill undvika att drabbas av svampinfektioner kan man minska risken med ett par enkla åtgärder. Tips för kvinnor är relativt enkla justeringar hur man sköter hygienen i underlivet. Det är inte bra att tvätta slidan med starka hygienprodukter, det räcker att använda sig av ljummet vatten. Tvål och hygienprodukter kan torka ut och göra slidan mindre motståndskraftig mot svampen. Vidare bör man inte sätta duschstrålen rakt upp i slidan. För män är förebyggande tips relativt enkla och rör hygien. Man bör tvätta könsorganet och området noggrant och regelbundet, och helst undvika för starka hygienprodukter. Ljummet vatten eller mild tvål räcker utmärkt. Det är särskilt viktigt att tvätta området under förhuden noggrant. Man bör se till könsorgan och underliv är torra innan man sätter på sig kläder.

När man drabbats
Om olyckan är framme och man har drabbats av en svampinfektion finns det effektiva behandlingar och åtgärder med egenvård för lindra problemen. Egenvården är likt de förebyggande tipsen relaterade till hygien. Man lider ofta av klåda och irriterad hud vid svampinfektioner, då måste man tänka på inte tvätta sig för ofta, detta kan torka och öka irritationen. Det räcker oftast att tvätta underlivet en till två gånger av dagen med ljummet vatten, och undvika att använda tvål eller andra hygienprodukter på drabbade områden. Mäns underliv är mindre känsligt än kvinnors, för män kan man i de flesta fall använda sig mild tvål vid tvätt. Ett annat tips är att smörja in underlivet med neutral oparfymerad olja som barnolja efter tvätt, detta kan lindra klåda och irritation. Luftiga kläder och underkläder i bomull kan mildra problem med klåda.

Medel och behandlingar
Kurer mot svampinfektioner är medel som agerar mot svampen och dödar den för att ta bort infektionen. Receptfria medel är effektiva och skonsamma. De appliceras på de områden som påverkats av infektionen med salvor eller krämer. För kvinnor finns det även slidpiller. Behandling med svampdödande medel kan rubba bakteriefloran i kvinnans slida, detta kan ge upphov till andra problem. Det kan därför vara en god ide att komplettera medel mot svamp med receptfria behandlingar som rättar till bakteriefloran i underlivet.

Receptfria behandlingar är i normala fall effektiva, och det ska vanligtvis räcka med en behandling. Ibland kan det krävas två behandlingar. Man bör dock inte behandla sig mer än två gånger per halvår eftersom svampen kan bli immun mot läkemedlet. Om man har behandlat sig mer än två gånger för samma svampinfektion bör man konsultera läkare för råd och vidare behandling.