Svamp på förhuden

De flesta förknippar svampinfektion i underlivet som ett kvinnligt problem. Detta är inte helt sant då även män kan drabbas av angrepp och infektioner i underlivet av svamp. Svampinfektioner som drabbar underlivet hos män kan uppträda på ollon och penis, på pungen samt innanlåren.

Symtom
Vanliga tecken röda prickar eller rodnad hy på penis. Om det är pungen eller innanlår som drabbats uppträder ofta kliande utslag med lätt rodnad. Andra symtom är klåda samt att det svider när man kissar. Drabbade områden känns ofta ömma eller känsliga. I vissa fall kan det samlas en gryning vitaktig vätska innanför förhuden som har en unken lukt.
ManSvamp3
primary syphilis infection male genitals
Exempel på lätt svampinfektion på förhud/ollon

Om det är första gången man upplever någon av dessa symtom eller känner sig osäker på dem är det bra att kontakta läkare för att få en korrekt diagnos och förslag till behandling. Idag finns det moderna och bra behandlingsalternativ för den som har kroniska svampbesvär eller inte orkar vänta på självläkning. Ett mycket utskrivet läkemedel är Diflucan som tas i en enda singeldos (en dos för hela behandlingen) och som effektivt läker svamp på förhuden på några få dagar. På nätapotek som Dokteronline kan du utföra din läkarundersökning via ett onlineformulär och därefter får rätt medicin för din svampinfektion på penis.

När immunförsvaret är nedsatt är löper man högre risk att drabbas av en svampinfektion i underlivet och runt könsorganen. Män som har förhuden kvar löper något högre risk. Infektionen kan smitta män via sexuell kontakt, kvinnor kan överföra en svampinfektion till män genom samlag.

Förebyggande åtgärder
Att svampinfektioner drabbar män är relativt ovanligt. Men för att vara på den säkra sidan finns det ett par enkla tips som kan verka förebyggande. De förebyggande åtgärder man kan använda sig av är enkla åtgärder som rör hygien.

 1. Tvätta könsorgan och underliv regelbundet och noggrant
 2. Om förhuden finns kvar är det viktigt att
  ytan under förhuden rengörs noggrant
 3. Använd inte starka hygienprodukter eller stark parfymerad tvål
  på underlivet
 4. Använd helst mild tvål eller ljummet vatten
 5. Torka dig ordentlig efter tvätt, underliv och könsorgan ska
  vara helt torra när du sätter på dig kläder

Egenvård
När man drabbats finns det effektiv behandling för att bota infektionen och egenvård för att lindra problemen. Svampinfektion hos män läker ut av sig själv, men det kan ta lång tid. Om besvär eller obehag är störande bör man behandla infektionen. Egenvård för lindring påminner mycket om de förebyggande åtgärderna.

För att lindra besvär bör man hålla området som drabbats rent. Tvätta minst en gång om dagen och använd ljummet vatten eller mild tvål. Starka hygienprodukter kan irritera den redan känsliga huden i samband med infektionen. Om man upplever mycket irritation på huden kan man smörja in sig med neutral oparfymerad olja som barnolja på drabbade ytor efter tvätt. Detta kan lindra klåda och irritation. Om det är möjligt bör man välja luftiga kläder, många upplever lindring av besvär om kläder andas bra.

Kurera besvären
För behandling finns det effektiva och skonsamma receptfria medel som dödar svampen. För män finns medel mot svamp som krämer som appliceras på de ytor som drabbats av infektionen. I de flesta fall är receptfria medel effektiva och det behövs normalt inte upprepade behandlingar. Det kan dock hända att man måste behandla svampen två gånger.

Om besvären inte har åtgärdats efter två behandlingar bör man kontakta vårdcentral eller läkare. Det kan i vissa fall vara nödvändigt med mer potent behandling för att åtgärda problemen. Vidare bör man inte behandla sig själv med svampdödande medel mer än två gånger per halvår. Detta kan leda till att svampen blir immun mot medlet och behandlingen verkningslös.