Nagelsvamp (dermofyter)

Nagelsvamp kan kort beskrivas som en eller flera naglar har infekterats av hudsvampar eller även kallat dermofyter. Det finns många typer av hudsvampar som kan ge upphov till infektionen, men den kanske vanligaste som ger upphov till problem kallas för trichophyton rubrum.

Det finns två sätt man kan drabbas av nagelsvamp. Infektionen kan angripa nageln direkt eller kan orsakas av att en obehandlad svampinfektion på fötterna har spridit sig till naglarna. Man kan även smittas av nagelsvamp av andra människor, det det varierar mycket från individ till individ hur känslig man är för att smittas. Tånaglar drabbas oftare än fingernaglar. Den främsta anledningen till att naglarna på fötterna drabbas oftare än händer är att tånaglar växer långsammare än fingernaglar. Svampen som ger upphov till infektion får lättare fäste på naglar som växer långsamt.

Symtom och besvär
Nagelsvamp brukar räknas som en kosmetiskt åkomma och ger inga skadliga effekter på hälsan. Det kan förekomma en viss smärta när nageln bli tjock och det trycker på nagelbädden, smärta uppträder oftare när tånaglar drabbas.

Vanliga Symtom på nagelsvamp:

  • Angripna naglar blir tjocka och missfärgade
  • Missfärgningen kan anta nyanser av vit, gul eller grå
  • Drabbade naglar blir porösa och känsliga
  • Ömtåliga naglar går lätt sönder eller går sönder av sig själv

Processen som förändrar naglarna börjar vid kanterna och rör sig inåt. En eller flera naglar kan drabbas, med det är mycket sällan alla naglar är angrips samtidigt.

Två exempel på nagelsvamp jämfört med en frisk nagel

Två exempel på nagelsvamp jämfört med en frisk nagel

Det kan vara aningen svårt att utifrån symtomen avgöra ifall man drabbats av nagelsvamp eller någon annan sjukdom. Många av symtomen kan orsakas av andra orsaker, i runt hälften av fallen är orsaken något annat än nagelsvamp. För att nämna några andra orsaker som kan ge upphov till liknande symtom är skador på nagelanlag från för trånga skor, ärftliga nagelsjukdomar samt hudsjukdomar som lichen, psoriasis eller alopeci. Dessa kräver en annan behandling än nagelsvamp, det är därför ofta bra att konsultera läkare om man är osäker. Svampinfektioner på naglar drabbar främst vuxna, de är ovanliga hos barn.

Förebygg och behandla
Nagelsvamp är en relativt svår åkomma att förebygga. Ett av de bästa tipsen för att undvika att drabbas är att alltid behandla fotsvamp direkt, detta gör att det är svårt för en svampinfektion på fötterna att sprida sig till naglarna. Andra allmänna förebyggande råd påminner om hur man förebygger fotsvamp.

Fothygien är viktigt, man bör tvätta fötterna varje dag noggrant. Det är viktigt att även tvätta mellan tårna. Efter tvätt är det viktigt att torka noggrant så att foten är helt torr. Vilken typ av skor och strumpor man använder kan spela stor roll i förebyggande syfte. Luftiga skor som andas bra är att rekommendera. Detta är särskilt viktigt om man har anlag för fotsvett. Byt strumpor minst en gång om dagen och använd strumpor som är gjorda i naturmaterial som bomull eller ylle. Strumpor bör tvättas i 60 grader, detta dödar eventuell svamp. När man vistas i omklädningsrum eller duschrum är det bra att använda badtofflor, svampen kan smitta om man går barfota.

Nagelsvamp anses som svårbehandlad och har en tendens att återkomma efter behandling. Kurer mot nagelsvamp finns som svamphämmande medel som stryks på drabbade naglar eller receptbelagda tabletter.