Få bort nagelsvamp

Nagelsvamp anses som svårbehandlad och det kan ta lång tid eller upprepade behandlingar för att komma till rätta med problemen. En mängd olika sorter svampar kan angripa naglar, den variant som oftast orsakar problem kallas för trichophyton rubrum.Tånaglar drabbas av svampinfektioner oftare än fingernaglar av anledningen att tånaglar växer långsammare än fingernaglar. Svampen har mer tid att fästa på tårna.

Egenvård och lindring
Svampangrepp på naglar är svarar ofta dåligt på behandling och är svår att förebygga. I många fall är orsaken till att man drabbats av nagelsvamp att man har har en svampinfektion på fötterna som spridit sig till naglarna. Det enklaste sättet att förhindra nagelsvamp är därför ofta att åtgärda problem med fotsvamp tidigt. Fotsvamp är dessutom mer lättbehandlad.

När man har drabbats kan man använda sig av liknande egenvård som man använder för att lindra problem med fotsvamp:

  1. Hygienen på fötter är viktigt, tvätta fötterna noggrant och torka fötterna så att de är torra efter tvätt
  2. Använd helst strumpor som är gjorda i naturmaterial som bomull, skorna bör vara luftiga och andas bra
  3. Tvätta strumpor varmt för att döda svampen,ställ in tvättmaskinen på 60 grader
  4. Byt strumpor ofta, en tumregel är att byta strumpor minst två gånger om dagen eller så fort de blir lite fuktiga
  5. När du befinner dig i omklädningrum, duschrum eller simhallar bör du använda badtofflor för att inte smitta andra

Hygienen på fötter är viktigt, tvätta fötterna noggrant och torka fötterna så att de är torra efter tvätt. Vilket material som strumpor är gjorda av samt vilka skor man bär kan lindra problemen. Det är bra om strumpor är gjorda i naturmaterial som bomull, skorna bör vara luftiga och andas bra. Tvätta strumpor varmt för att döda svampen,ställ in tvättmaskinen på 60 grader. Byt strumpor ofta, en tumregel är att byta strumpor minst två gånger om dagen eller så fort de blir lite fuktiga. När man befinner sig i duschrum eller omklädningsrum bör man inte gå barfota, använd badtofflor för att förhindra smitta andra.

Om drabbade naglar börja göra ont eller om barn drabbas bör man kontakta läkare. Om fingernaglar har drabbats av en svampinfektion bör man söka vård.

Behandling
För att behandla nagelsvamp på bästa sätt är det bra att tänka på att många av symtomen kan orsakas av andra orsaker. I så många fall som 50% är symtomen på nagelsvamp orsakade av andra sjukdomar eller besvär. Andra sjukdomar och besvär som kan orsaka snarlika symtom är:

  • Ärftliga nagelsjukdomar
  • Trånga skor kan skada naglar
  • Hudsjukdomar som psoriasis, lichen samt alopeci

Det är ofta en god ide att konsultera läkare för en korrekt diagnos. Nagelsvamp kan svara dåligt på behandling och kan tyvärr återkomma efter behandling. För att ta bort nagelsvamp kan man använda olika tillvägagångssätt.

Om man har lindriga problem finns det receptfria medel som hämmar svampangreppet. När det bara är en del av nageln är angripen kan man använda sig av receptfria medel som man stryker på drabbade naglar som ger den ett mer normalt utseende. Svampangreppen brukar inte försvinna med receptfria behandlingar.

För att bota svampinfektionen bör man kontakta läkare för att behandla den med receptbelagda piller som dödar svampen. Infektionen av denna typ återkommer i upp till 50% av fallen efter avslutad behandling.

När fingernaglar angrips brukar man behandla dessa mer aktivt jämfört med tånaglar. Det är inte alltid tånaglar behandlas, medan angrepp på fingernaglar bedöms som ett allvarligare problem. En vanlig behandling som dödar svampangrepp på fingrar är en kur på sex veckor med tabletter.