Få bort fotsvamp

En svampinfektion på fötterna börjar ofta mellan tårna, och i synnerhet mellan den fjärde och femte tån. Man bör alltid behandla fotsvamp, den kan sprida sig till resten av fötterna, tånaglar samt andra delar av kroppen som ljumsken.

Lindring och egenvård
När olyckan är framme och man drabbats av en svampinfektion på fötterna finns det ett par tips för att lindra besvären. Många av tipsen berör hur kläder och hygien.

Det viktigt att tvätta fötterna dagligen och torka ordentligt så de är helt torra när man tar på sig strumpor och skor. De bästa materialet för strumpor är bomull eller ylle, och man bör byta strumpor minst två gånger om dagen. En tumregel är att byta strumpor så fort de känns fuktiga. Om det är möjligt bör man använda skor som andas bra, läderskor och sandaler är bra val. Skor som är gjorda av konstgjort material bör undvikas. Det hjälper ofta att pudra fötter och insidan av skorna med talk. Det finns talk dom innehåller svampdödande medel. Vidare är det bra att lufta fötterna regelbundet, helst så fort man får tillfälle.

Behandling
Man bör alltid behandla fotsvamp. Det finns effektiva receptfria medel som verkar genom att döda svampen som ger upphov till infektionen.

Receptfria medel appliceras på drabbade ytor, medlen finns som krämer, liniment samt gel. Vilken variant som är att föredra beror på omständigheterna:

  • Om huden är fuktig är uttorkande gel eller liniment att föredra
  • För torr hud är kräm det bästa valet
  • Om du har besvärlig klåda kan du välja ett medel som innehåller
    hydrokortison. Ämnet dämpar klåda

Receptbelagda läkemedel är vanligen tabletter med svampdödande medel,de används i första hand om svampen har spridit sig till naglar. Svamp på naglar är svårbehandlade och kan återkomma efter behandling.

När man ska söka vård
I de flesta fall behöver man inte uppsöka vård eller konsultera läkare när det gäller svampinfektion på fötterna. Man bör dock konsultera läkare om man är osäker på att det är fotsvamp man har drabbats av. Man kan i sällsynta fall förväxla fotsvamp med eksem eller psoriasis.

Det är i första hand vuxna eller tonåringar som drabbas av svampinfektioner på fötter, barn under 10 år drabbas sällan. Om barn visar upp symtom liknar fotsvamp bör man kontakta läkare då det oftast är något annat som ligger bakom. När besvär med svampinfektion på fötterna inte förbättras efter upprepade behandlingar eller blir värre samt sprider sig till andra delar av kroppen bör man kontakta läkare för mer potent behandling.