Få bort flytningar

Kroppen producerar en vätska för att skydda slidan från angrepp från bakterier och svamp. Vätskan tillverkas i av körtlar i livmoderhalsen och har en naturlig surhetsgrad som ökar slemhinnornas motståndskraft mot angrepp av svamp och infektioner av bakterier. Det är när denna vätska lämnar dom kroppen som det som man kallar dem flytningar. Det är ett naturligt fenomen som inte indikerar att något är fel. Alla kvinnor har flytningar, med det kan variera hur ofta de kommer samt hur rikliga de är mellan olika individer. Det är relativt vanligt att de är rikligare när den kommer i samband med ägglossning och före menstruation.

En naturligt kroppsvätska
Man kan inte ta bort flytningar helt då de är ett naturligt förekommande fenomen. Det är först när de är rikligare än normalt eller ändrar utseende som man bör uppmärksamma dem. Att flytningar förändras kan ha med naturliga orsaker som graviditet och klimakteriet att göra eller vara tecken på sjukdomar. Under graviditet får många kvinnor fler och rikligare flytningar, under klimakteriet kan de bli tjockare och variga.

Sjukdomar och besvär
Sjukdomar och infektioner som påverkar flytningar är bland annat:

  • Bakteriell vaginos
  • Svampinfektioner
  • Livmoderinfektioner
  • Trikomonasinfektion

Om jobbiga flytningar uppträder i samband med någon av dessa hälsoproblem och infektioner så ändrar de ofta färg och kan börja lukta illa. Vidare kan de bli tjockare eller tunnare. Förutom att ändra färgen på flytningar kan sjukdomar och infektioner förändra utseendet, de kan innehålla luftbubblor eller få ett grynigt utseende som kan likna keso.

Hur man åtgärdar problem med onormala flytningar beror helt på vad det är som orsakar dem. Generellt så måste man åtgärda de infektioner eller sjukdomar som ger upphov till förändringarna. Om det rör sig om svampinfektioner är svampdödande medel effektiva. De finns effektiva receptfria läkemedel som åtgärdar svampinfektioner i underlivet.

Infektioner behandlas de oftast med antibiotika eller medel som rättar till slidans bakteriebalans för att åtgärda dålig lukt. När problemen kommer från bakteriella obalanser kan man använda antibiotika eller använda sig av receptfria medel som korrigerar bakteriefloran i slidan.