Fotsvamp (tinea pedis)

Hudsvampar eller dermatofyter lever av döda hudceller och lever i symbios med människan. De orsakar i de flesta fall inte några problem. De trivs mycket bra i varma och fuktiga omgivningar. Dermofyter lever normalt på huden. Det är först när de får fäste inne i huden som de ger upphov till en infektion. Om man drabbats av fotsvamp bör man alltid behandla, eftersom den kan spridas till andra delar av kroppen.

Därför får du svampinfektion på fötterna
Alla kan drabbas av fotsvamp men drabbar vuxna och tonåringar oftare än andra. Eftersom svampen älskar varma och fuktiga miljöer finns det ett par riskfaktorer:

  • Allt som bidrar till att huden blir fuktig eller svettig
    ökar risken att drabbas
  • Tättslutande skor som andas dåligt innebär en förhöjd risk
  • Om du besöker badhus ofta blir du mer mottaglig för infektionen
  • Idrottare drabbas oftare än andra

Man kan även smittas av fotsvamp, det kan antingen ske genom direktkontakt eller genom indirekt kontakt. När man smittas från indirekt kontakt händer det oftast från duschrum eller omklädningsrum. Man kan även smittas via handdukar och skor. Risken att smittas är väldigt individuell. Dermofyter finns överallt omkring oss, och hur känslig för att smittas varierar. För de flesta människor är risken att smittas låg men vissa kan vara extra känsliga.

Symtom
Hur märker man att man drabbats? Fotsvamp finns i två huvudsakliga varianter.

Den första och vanligaste typen visar sig mellan tårna. Vitaktiga fjällande utslag utvecklas mellan tårna, och ytan på dem kan vara aningen förhårdnade. Rodnad kan visa sig på huden och små sprickor kan utvecklas samt vätska kan utsöndras från huden. Utslagen mellan tårna för ofta med sig klåda. Man bör alltid behandla en svampinfektion i detta stadiet, annars kan den sprida sig till resten av fötterna och andra delar av kroppen.

Den andra varianten av fotsvamp är inte lika vanlig än den första. Denna sort kallas ibland för mockasinsvamp. Den är ofta ett resultat av att den första varianten har spridit sig till fotsulan. Denna variant visar sig som vita eller gulaktiga utslag som finns på fotsulan eller sidorna av foten. Utslag kan även påträffas på ovansidan av foten. Utslagen kan vara förhårdnade, och börjar ofta fjälla efter ett tag. När mockasinsvamp fjällar kan den misstas för ett eksem.

Fotsvamp mellan tårna

Fotsvamp mellan tårna

Svamp på fotsulor

Svamp på fotsulor

Förebyggande åtgärder
Om man är orolig att drabbas av fotsvamp för att man ofta bär tättslutande skor eller idrottar, eller bara vill vara försiktig kan man använda sig förebyggande åtgärder för minska risker att drabbas.

  1. Tvätta fötterna ofta. Helst varje dag och torka noggrant
  2. Nya strumpor varje dag. Byt dem varje dag och använd strumpor
    som andas bra
  3. Tvätta strumpor varmt. Helst i 60 grader, det dödar hudsvampar
  4. Undvik täta skor som andas dåligt. Det får dina fötter att
    bli svettiga och varma
  5. Försök att använda badtofflor i duschrum, omklädningsrum samt badhus